Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
859
Egy 2 km hosszú,kör alakú pályán 2 korcsolyázó halad egy irányban. A gyorsabbik, aki 1 perccel rövidebb idő alatt fut körbe a pályán, mint a másik, 20 percenként elmegy társa mellett. Mekkora a sebességük?

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, segítség, középiskola,gimnázium
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

20 percenként 2 km-t ver rá, óránként tehát 6-ot.

Az egyik sebessége x `(km)/h`, a másiké x+6 `(km)/h`

Az egyik a 2 km-t megteszi `2/x` óra alatt, a másik `2/(x-6)` óra alatt, ennek a különbsége 1 perc = `1/60` óra.

`2/(x-6)` - `2/x` = `1/60`

x = 30

Az egyik sebessége 30 `(km)/h`, a másiké 36 `(km)/h`.

Ellenőrzés:

Az egyik 2 km-t, megtesz `2/30` óra alatt, a másik `2/36` óra alatt.

20 perc alatt megtesznek `30/3` = 10 km-t, a másik `36/3` = 12 km-t, éppen kettővel többet, mint az egyik.
Módosítva: 6 éve
1