Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Oldatok

117
Hogyan lehet töményíteni egy oldatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Általánosságban egy oldat töményítése azt jelenti, hogy megnöveled az oldott anyag és az oldószer arányát az oldott anyag javára. Ezt kétféleképpen van lehetőséged megtenni: vagy az oldószert vonod ki az oldatból, vagy az oldott anyag mennyiségét növeled meg az oldatban (esetleg ezek tetszőleges mértékű kombinációja).

Az oldott anyag mennyiségét annak oldathoz való hozzáadásával tudod megnövelni, míg az oldószer kivonására sokféle módszer létezik, de a leginkább használatos a bepárlás. (Ez nem keverendő össze a lepárlással: a kettő között az a különbség, hogy bepárlásnál az oldat, míg a lepárlásnál az oldószer a lényeg.) Ennek során hőt közlünk az oldattal, amelyből így nagyobb ütemben távozik az oldószer, tehát az oldat töményedni fog.

Azonban vannak olyan esetek, amikor az oldatban lévő oldott anyag érzékeny a hőre, tehát hőközlés során hajlamos elbomlani vagy kötései felszakadni (pl. fehérjék, C-vitamin, stb.). Ezekben az esetekben speciálisabb oldószerkivonást alkalmaznak, ilyen lehet pl. a szárítás vagy a fagyasztva szárítás, vagy ritkábban oldószer-elvonó anyagot kevernek az oldathoz (pl. sót).
0