Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Két ponttöltés közötti térerősség iránya és nagysága

99
Sziasztok! Csatolom a feladatot, amivel sajnos bajban vagyok. Esetleg valaki tud segíteni? Az A részéhez valami E=k*(Q/d^2) képletet találtam, jó lehet? Bár megoldani nem sikerült ezzel sem a feladatot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Jó a képlet, bár a képletben szereplő `d` nem ugyanaz, mint a feladat szerinti `d`. Inkább ez az általánosabb képlet a jó: (ami ugyanaz, mint amit írtál, csak más betűkkel)
`E=k·q/r^2`
ahol `r` annak a pontnak a távolsága a `q` töltéstől, ahol nézzük a térerősséget.

Most két töltés is van, külön-külön kell nézni mindkettőnek a térerősségét a kérdezett pontban, és a kiszámolt térerősségeket vektoriálisan össze kell adni. Az egyiknél `q=Q` és `r=d/2`, a másiknál `q=-Q` és `r=d/2`, mert az O pont középen van.

A vektoriális összegzés azért kell, mert a térerősségnek nem csak nagysága van (azt adja meg a képlet), hanem iránya is. Az iránya pedig a töltéstől a pont irányába mutat. Mondjuk a pozitív Q töltés térereje az O pontban jobbra mutat.

Fontos az is az irány szempontjából, hogy a képletben nem a töltés abszolút értéke van, hanem maga a `q` töltés. Vagyis ha a töltés negatív, akkor az `E` is negatív lesz, ami ellentétes irányt ad. Tehát a negatív -Q töltés esetén az O pontban: ha pozitív lenne a töltés, akkor az O pontnál balra mutatna a térerősség, de mivel negatív, jobbra mutat.

A két töltés együttes hatás pedig: mivel mindkettő jobbra mutat, simán össze lehet őket adni előjel nélkül, tehát `E_2=2·k·Q/(d//2)^2` lesz jobbra.

b)
Az O pontba helyezett ponttöltés akkor lesz nyugalomban, ha abban a pontban a térerősség nulla. Tehát oda kell tenni, hogy az O-ban `-E_2` legyen annak az egy töltésnek a térereje; vagyis `E_2` nagyságú és balra irányuló legyen.
A harmadik töltés is pozitív. Pozitív töltésből elfelé irányul a térerő, ezért az O-tól jobbra kell legyen. Legyen a távolsága `x`:
`E_2=k·Q/x^2`
`x=sqrt(k·Q/E_2)`
1