Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két ponttöltés közötti térerősség iránya és nagysága

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
545
Sziasztok! Csatolom a feladatot, amivel sajnos bajban vagyok. Esetleg valaki tud segíteni? Az A részéhez valami E=k*(Q/d^2) képletet találtam, jó lehet? Bár megoldani nem sikerült ezzel sem a feladatot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Jó a képlet, bár a képletben szereplő `d` nem ugyanaz, mint a feladat szerinti `d`. Inkább ez az általánosabb képlet a jó: (ami ugyanaz, mint amit írtál, csak más betűkkel)
`E=k·q/r^2`
ahol `r` annak a pontnak a távolsága a `q` töltéstől, ahol nézzük a térerősséget.

Most két töltés is van, külön-külön kell nézni mindkettőnek a térerősségét a kérdezett pontban, és a kiszámolt térerősségeket vektoriálisan össze kell adni. Az egyiknél `q=Q` és `r=d/2`, a másiknál `q=-Q` és `r=d/2`, mert az O pont középen van.

A vektoriális összegzés azért kell, mert a térerősségnek nem csak nagysága van (azt adja meg a képlet), hanem iránya is. Az iránya pedig a töltéstől a pont irányába mutat. Mondjuk a pozitív Q töltés térereje az O pontban jobbra mutat.

Fontos az is az irány szempontjából, hogy a képletben nem a töltés abszolút értéke van, hanem maga a `q` töltés. Vagyis ha a töltés negatív, akkor az `E` is negatív lesz, ami ellentétes irányt ad. Tehát a negatív -Q töltés esetén az O pontban: ha pozitív lenne a töltés, akkor az O pontnál balra mutatna a térerősség, de mivel negatív, jobbra mutat.

A két töltés együttes hatás pedig: mivel mindkettő jobbra mutat, simán össze lehet őket adni előjel nélkül, tehát `E_2=2·k·Q/(d//2)^2` lesz jobbra.

b)
Az O pontba helyezett ponttöltés akkor lesz nyugalomban, ha abban a pontban a térerősség nulla. Tehát oda kell tenni, hogy az O-ban `-E_2` legyen annak az egy töltésnek a térereje; vagyis `E_2` nagyságú és balra irányuló legyen.
A harmadik töltés is pozitív. Pozitív töltésből elfelé irányul a térerő, ezért az O-tól jobbra kell legyen. Legyen a távolsága `x`:
`E_2=k·Q/x^2`
`x=sqrt(k·Q/E_2)`
1