Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hidrosztatika

Főoldal » Középiskola » Fizika
444
Szabadon mozgó dugattyúval elzárt tartályban 500 dm³ térfogatú 350 K hőmérsékletű gáz van, kiengedjük a gáz 60%át miközben a hőmérséklete 50 Celsius fokkal csökken mennyi lesz a bentmaradó gáz térfogata.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

`V_1` = 0,5 `m^3`

`T_1` = 350 K

`p_1` = `p_2`

`n_2` = `0.4*n_1`

`T_2` = 300 K

`(n_1*R*T_1)/V_1` = `(n_2*R*T_2)/V_2`

`V_2` = `(n_2*R*T_2*V_1)/(n_1*R*T_1)` = `(0.4*300*0.5)/350` = 0.171 `m^3` = 171 `dm^3`

171 `dm^3` lesz a bennmaradt gáz térfogata.
0