Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
516
400 g szódaoldathoz 450 g sósavat öntünk. A pezsgés megszűnése után a keletkezett oldat
7,20 tömegszázalékos és semleges kémhatású. Hány tömegszázalékos volt a két összeöntött
oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


`M_(Na_2CO_3)` = 106 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

`M_(NaCl)` = 58,5 `g/(mol)`

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`


`Na_2CO_3` + 2 HCl = 2 `NaCl` + `H_2O` + `CO_2`

Szódaoldat:

100 g oldatban van x g szóda, ami `x/106` mol

400 g oldatban van `(4x)/106` = 37,7x mmol `Na_2CO_3`

kétszerannyi mol HCl-dal reagál 75,4x mmol-lal

keletkezik 37,7x mmol `CO_2`, ami `37.7x*44` = 1,66x g `CO_2`

keletkezik még `75.4x*58.5` = 2,21x g NaCl

A keletkezett oldat tömege 400+450-1.66x g oldat

850-1,66x g oldatban van 2,21x g NaCl

ugyanakkor

100 g oldatban van 7,2 g NaCl

`100/(850-1.66x)` = `7.2/(2.21x)`

x = 26,27

A szódaoldat 26,27 tömeg%-os.

Megkeressük a HCl-oldatra vonatkozó összefüggéseket:

450 g oldatban van 75.4*26.27 mmol Hcl, ami `75.4/1000*26.27*36.5` = 72,3 g HCl

100 g oldatban van `100/450*72.3` = 16,07 g HCl

A HCl-oldat 16,07 tömeg%-os.
0