Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
435
5g 90%-os tisztaságú NaOH-ból (lemezes), 5 liter oldatot készítettünk. Hányszorosára kell higítani, hogy a pH-ja 9 legyen? (az NaOH-t szennyező összetevőktől eltekintünk)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

A végső oldat:

pH = 9

pOH = 14-pH = 14-9 = 5

`[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-5)` `(mol)/(dm^3)` = `c_(NaOH)`

A kiindulási oldat

5-jában van `5*0.9` = 4,5 g NaOH, ami `4.5/40` = 0,1125 mol NaOH

5 l oldatban van 0,1125 mol NaOH

A hígított oldatunk mekkora térfogatában van 0,1125 mol NaOH?

x = `0.1125/10^(-5)` = 11250 l

A hígítás mértéke:

H = `11250/5` = 2250-szeresére kell hígítani az oldatot.
0