Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1192
Két testvér 40 db cukorkán osztozkodik. Jancsi, aki két évvel idősebb Katinál, azt javasolja, hogy az általános iskolai évfolyamuk sorszámának arányában osszák szét a kupacot. (Mindketten 6 évesen kezdték az általános iskolát és nem ismételtek évet.) Kati inkább az éveik számát venné alapul, mert akkor jobban járna: csak 4-gyel kevesebb jutna neki, mint Jancsinak. Végül Kati javaslata alapján osztoztak. Hány cukorkával kapott így többet Kati, mint Jancsi ötlete alapján kapott volna?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
40 cukron osztoznának a koruk alapján, egyikőjüknek jutna x, a másiknak x-4 cukor

x + (x-4) = 40

x = 22

22:18 a cukrok aránya. Ez mutatja a koruk arányát.

`22/18` = `y/(y-2)`

22y-44 = 18y

y = 11

Jancsi tehát 11 éves, Kati 9 éves. Ezek alapján:

Jancsi 11-6= ötödikes, Kati harmadikos.

Ha 5:3 arányban osztják el a cukrot, akkor Jancsinak jut:

`40/(5+3)*5` = 25 cukor, Katinak pedig 40-15 cukor jut.

Így 10-zel kapott többet, mint Kati, úgy meg csak 4-gyel kapott volna többet, így 10-4=6-tal kapott többet.
0