Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1085
Egy kétjegyű szám számjegyeknek összege 8. Ha a számjegyeket felcserélem, az eredeti szám négyszeresénél 3-mal nagyobb számot kapok. Mennyi ez a szám ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyik számjegy értéke x, a másik értéke 8-x.

Az egyik szám: 10x + (8-x) = 9x + 8

A másik szám: `10*(8-x)` + x = 80-9x

Egyenlet:

4*(9x+8)+3 = 80 - 9x

36x +32 +3 = 80 - 9x

Összerendezzük:

45x = 45

x = 1

A keresett szám 17.

Ellenőrzés:

A felcserélt szám: 71

17*4 = 68 = 71 - 3
0