Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezeket nagyon nem értem segítsen valaki.

Főoldal » Középiskola » Matematika
368
Sziasztok egy kis kérésem lenne. Jó igazából nagy. Van itt 4 feladat amit nagyon nem értek és aki esetleg megoldaná nekem és még el is magyarázná hat huuu nagyon örülnék és hálám üldözné. Előre is köszönöm.
83/b ; 99/b ; 123/b ; 112/a
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
83/b:
A diszkrimináns ugye a másodfokú megoldóképletben a gyök alatti rész: b²-4ac. Ha ez a rész nagyobb mint 0, akkor 2 valós gyöke van az egyenletnek, ha pont 0, akkor, 2 egybeeső gyöke van, ha kisebb mint 0, akkor nincs valós megoldása.
2x²+px+3=0
Itt a diszkrimináns a D=p²-4*2*3=p²-24
2 valós gyök, ha: p²-24>0
p>2 6  vagy p<-2 6 
2 egybeeső: p₁=2 6  p₂=-2 6 
Nincs valós megoldás: p<2 6  és p>-2 6 

99/b:
Itt a gyöktényezős formát kell használni, ami ugye az a(x-x₁)(x-x₂)=0
A feladatban x₁=-3 és x₂=2/3
(x+3)(x-2/3)=0
x²+7/3x-2=0
Mivel a feladat azt kéri, hogy egész legyen az együttható, ezért beszorzunk 3mal:
3x²+7x-6=0

112/a:
f(x)=2x²-19x+24
Először megkereshetjük a zérushelyeit azzal, hogy az egyenletet egyenlővé tesszük 0-val és kiszámoljuk a gyökeit:
x₁=1,5 és x₂=8
y tengellyel való metszéspontját pedig az x helyére 0-t behelyettesítve kapjuk meg:
f(0)=2*0²-19*0+24=24

123/b:
-6x²+8x-2>0 (leosztok -2vel, így megfordul a relációjel is)
3x²-4x+1<0
Itt érdemes ábrázolni koordináta-rendszerben függvényként, ahol a gyökei a zéruspontok, majd meg kell nézni melyik része van a függvénynek 0 alatt, így kijön az, hogy:
M: x ∈ [1/3;1]
Módosítva: 6 éve
0