Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
439
Egy mértani sorozat ötödik tagja -12, tizedik tagja 12. Mennyi az első 20 tag összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a₅=-12=a₁*q⁴
a₁₀=12=a₁*q⁹

Ezeket egyenletrendszerként kezelve elosztjuk az alsó egyenletet a felsővel:

q⁵=-1
q=-1

a₁=12/(-1)⁴=12

S₂₀=12*(((-1)²⁰-1)/(-1-1)=0
0