Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Kapcsolás kiolvasása (váltakozó jel)

98
Üdv!
Nem egészen vagyok biztos a dolgomban, azért segítséget kérnék a feladatokban.
Pontosabban, az adott elemhez szükséges képletet nem tudom biztosan felírni.
Ezt tudom: R1 × R2 × (C1 + C2)

A választ előre is Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Először egy megjegyzés az általad felírt `R_1 times R_2 times (C_1 + C_2)` kifejezéshez. Ez így több okból sem jó, például mert ohmot repluszolunk faraddal. A másik probléma, hogy soros kapcsolásnál a kondenzátorokat repluszolni kellene, nem összeadni. Viszont ha nem kapacitásokat, hanem impedanciákat írunk a képletbe, akkor már tényleg megkapjuk az egész kétpólus eredő impedanciáját: `R_1 times R_2 times (Z_{C_1} + Z_{C_2})`, ahol `Z_{C_i}=1/(j omega C_i)`.

Nézzük akkor a feladatokat:

1. `C_1` és `C_2` sorosan van kapcsolva, eredőjükre (`Z_{C_1} + Z_{C_2}`) a teljes `U` feszültség ráesik, tehát rajtuk `U/(Z_{C_1} + Z_{C_2})` áram folyik. A soros kapcsolás miatt a két kondenzátoron azonos áram folyik, tehát ez lesz `C_2` árama is, a G válasz a helyes.

2. Az `R_2` ellenállás a két bemeneti pont közé van kapcsolva, tehát `U` feszültség esik rá, a B válasz a helyes.

3. Az 1-es feladatban kiszámoltuk a kondenzátorok közös áramát. Az Ohm-törvény szerint ha az áramot megszorozzuk az impedanciával, akkor megkapjuk a feszültséget: `U_{C_1}=I_{C_1}*Z_{C_1}``=``I_{C_2}*Z_{C_1}``=``U Z_{C_1}/(Z_{C_1} + Z_{C_2})`, tehát a B válasz a helyes.

4. Az eredő impedanciára nagyjából magad is rájöttél (`R_1 times R_2 times (Z_{C_1} + Z_{C_2})`), ha a bemeneti feszültséget elosztjuk ezzel, akkor megkapjuk az áramot: `U/(R_1 times R_2 times (Z_{C_1} + Z_{C_2}))`, vagyis a B válasz a helyes.
1