Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kapcsolás kiolvasása (váltakozó jel)

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
538
Üdv!
Nem egészen vagyok biztos a dolgomban, azért segítséget kérnék a feladatokban.
Pontosabban, az adott elemhez szükséges képletet nem tudom biztosan felírni.
Ezt tudom: R1 × R2 × (C1 + C2)

A választ előre is Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Először egy megjegyzés az általad felírt `R_1 times R_2 times (C_1 + C_2)` kifejezéshez. Ez így több okból sem jó, például mert ohmot repluszolunk faraddal. A másik probléma, hogy soros kapcsolásnál a kondenzátorokat repluszolni kellene, nem összeadni. Viszont ha nem kapacitásokat, hanem impedanciákat írunk a képletbe, akkor már tényleg megkapjuk az egész kétpólus eredő impedanciáját: `R_1 times R_2 times (Z_{C_1} + Z_{C_2})`, ahol `Z_{C_i}=1/(j omega C_i)`.

Nézzük akkor a feladatokat:

1. `C_1` és `C_2` sorosan van kapcsolva, eredőjükre (`Z_{C_1} + Z_{C_2}`) a teljes `U` feszültség ráesik, tehát rajtuk `U/(Z_{C_1} + Z_{C_2})` áram folyik. A soros kapcsolás miatt a két kondenzátoron azonos áram folyik, tehát ez lesz `C_2` árama is, a G válasz a helyes.

2. Az `R_2` ellenállás a két bemeneti pont közé van kapcsolva, tehát `U` feszültség esik rá, a B válasz a helyes.

3. Az 1-es feladatban kiszámoltuk a kondenzátorok közös áramát. Az Ohm-törvény szerint ha az áramot megszorozzuk az impedanciával, akkor megkapjuk a feszültséget: `U_{C_1}=I_{C_1}*Z_{C_1}``=``I_{C_2}*Z_{C_1}``=``U Z_{C_1}/(Z_{C_1} + Z_{C_2})`, tehát a B válasz a helyes.

4. Az eredő impedanciára nagyjából magad is rájöttél (`R_1 times R_2 times (Z_{C_1} + Z_{C_2})`), ha a bemeneti feszültséget elosztjuk ezzel, akkor megkapjuk az áramot: `U/(R_1 times R_2 times (Z_{C_1} + Z_{C_2}))`, vagyis a B válasz a helyes.
1