Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
943
Zsófi anyukája farsangi fánkot sütött a családjának. Zsófi sütés után megállapította, hogy a fánkok száma 15-tel és 2-vel is osztható. A fánkok 60%-a elfogyott vacsorára. Másnapra mindegyik gyereknek és az apukának is csomagoltak uzsonnára 2-2 db-ot. A maradék 10-et az anyuka bevitte a munkahelyére kóstolónak. Hány gyerek van a családban? Kérném szépen a levezetést is mert csak úgy tudom értelmezni, előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Van x gyerek, el lett csomagolva `2*x` db fánk. 10 megmaradt Anyának, akkor vacsora után volt `2x+10` db fánk. Mivel a 60 %-a elfogyott, a megmaradt mennyiség a 40%

2x + 10 db fánk a 40%

Mennyi a 100 %?

y = `100/40*(2x+10)` = `(200x+1000)/40` = 5x+25

5x+25 fánk volt összesen, ami osztható 15-tel és 2-vel, ami osztható 30-cal.

1.

Ha 5x+25 = 30, akkor

5x = 30-25=5

x = 1


2.

Ha 5x+25 = `2*30` = 60, akkor

5x = 60-25 = 35

x = 7


3.

Ha 5x+25 = 3*30 = 90, akkor

5x = 90-25 = 65

x = 13


És így tovább. 1, 7, 13, hatosával nőhet a gyerekek száma.
0

Szegény apuka nem kap?! A lenti megoldás menete jó, csak 2x+2 fánkot csomagoltak uzsonnára.
0