Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletes körmozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
1654
Egy toronyóra kismutatója 70cm, míg a nagymutatója 120cm hosszúságú.
Mekkora a szögsebességük aránya?
Mekkora a kerületi sebességük aránya?
Mekkora a fordulatszámuk aránya?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

`r_1` = 70 cm = 0,7 m

`r_2` = 120 cm = 1,2 m

A kismutató (óramutató) 12 óra alatt tesz meg egy fordulatot, a fordulatszáma:

`n_1` = 1/12 `1/h` = `1/(12*3600)` `1/s`

A nagymutató (percmutató) 1 óra alatt tesz meg 1 fordulatot, a fordulatszáma:

`n_2` = 1 `1/h` = `1/3600` `1/s`

A fordulatszámuk aránya:

`n_1/n_2` = `1/12`

A kismutató szögsebessége:

`omega_1` = `2*pi*n_1`

A nagymutató szögsebessége:

`omega_2` = `2*pi*n_2`

A szögsebességük aránya:

`omega_1/omega_2` = `(2*pi*n_1)/(2*pi*n_2)` = `n_1/n_2` = `1/12`

A kismutató kerületi sebessége:

`v_1` = `r_1*omega_1`

A nagymutató kerületi sebessége:

`v_2` = `r_2*omega_2`

A kerületi sebességük aránya:

`v_1/v_2` = `(r_1*omega_1)/(r_2*omega_2)` = `r_1/r_2*omega_1/omega_2` = `0.7/1.2*1/12` = `7/144`
1