Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
495
Valaki segítene elmagyarázni, hogyan kell megoldani a feladatot?
Az ammóniagáz 2,50⋅10^6 Pa nyomáson és 400 C hőmérsékleten 95,0%-ban disszociál. Számítsa ki az egyensúlyi gázelegy sűrűségét kg/m3-ben!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Gáz, Sűrűség, disszociáció, egyensúlyok
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 `NH3` `Leftrightarrow` `N_2` + 3 `H_2`

Induljunk ki 100 mol ammóniából

Átalakul a 95%-a, azaz 95 mol

Az egyenlet szerint keletkezik `95/2` = 47,5 mol nitrogén és `3/2*95` = 142,5 mol hidrogéngáz.

Marad 100-95 = 5 mol ammónia.

Az összes anyagmennyiség az egyensúlyi elegyben: 47,5 + 142,5 + 5 = 195 mol elegy.

Szükségünk van még a komponensek moláris tömegére:

`M_(NH_3)` = 17 `g/(mol)`

`M_(N_2)` = 28 `g/(mol)`

`M_(H_2)` = 2 `g/(mol)`

A gázelegy moláris tömege:

`M_("elegy")` = `(n_(H_2)*M_(H_2)+n_(N_2)*M_(N_2)+n_(NH_3)*M_(NH_3))/n_ö` = `(142.5*2+47.5*28+5*17)/195` =

= 8,718 `g/(mol)` = `8.718*10^(-3)` `(kg)/(mol)`

p= `2.5*10^6` Pa

T = 400 °C = 673 K

pV = nRT = `m/M*R*T`

`rho` = `m/V` = `(p*M)/(R*T)` = `(2.5*10^6*8.718*10^(-3))/(8.314*673)` = 3,9 `(kg)/m^3`.
1