Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene?

222
A tanár feladta házidolgozatnak, szünet előtt és megmutattam neki, de azt mondta, hogy nem jó. Az lehet a hiba, hogy nem úgy néz ki, mint amit lerajzolt mintának, de nem tudom hogy rajzoljam, hogy úgy nézzen ki. Keddig van a határideje.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Pár dolgot nem értek a feladatban, de a rajzot még értem és az tényleg nem jó.
A kerületi sebesség ugyanis mindig érintő irányú, vagyis minden P pontban merőleges az OP sugárra. A rajzodon meg csak a `P_1` pontban merőleges a vektor a sugárra (legalábbis nagyjából merőleges... nem biztos, hogy teljesen merőlegeset szerkesztettél), sehol máshol nem. Máshol a `P_1P_5` stb. szakaszok meghosszabbításaként rajzoltad be, de az nem érintő irányú.

A `P_1P_5`, `P_5P_4` stb szakaszokat nem kell berajzolni. Helyette az `OP_5`, `O_P4` stb sugarakat rajzold be és azokra szerkessz merőlegest, amire felméred a másfél centit.

Amikor a `v_5-v_1` vektort akarod megszerkeszteni (ha kell olyat, nem tudom), akkor a `v_1`-et párhuzamosan el kell tolni a `P_5` pontba (az ilyen eltolás maga a paralelogramma) és ott a vektorok csúcsai közötti vektor lesz a `Δv_5`

Lehet, hogy csak a `Δv=v_2-v_1` vektort kell megszerkeszteni. Ehhez először a `v_1` vektort told el párhuzamosan a `P_2` pontba. Ez is `v_1` vektor lesz, de a Hf-es lapon (úgy értem ahol a házi kiírása szerepel, nem a megoldása) az eltolt vektort `v_2`-nek nevezted. Az nem `v_2`, hanem `v_1`, hiába van eltolva.
A `Δv` jól van rajzolva a Hf-es lapon: a két vektor csúcsát kell összekötni, és az így kialakult vektor a `v_2` csúcsába mutat.

Amiket nem tudok:
- Csak a `v_2`-vel kell delta vét szerkeszteni?
- Nincs sok értelme a `v_2`-vel való deltának; több értelme lenne a `v_5-v_1`, meg `v_4-v_5` meg `v_3-v_4` meg `v_2-v3` deltáknak. Azok mind nagyjából a kör középpontja felé mutatnak. Ennek ellenére lehet, hogy ezeket nem kell megszerkeszteni, nem tudom.
- Honnan veszed, hogy T=1,5 sec? A kiírásban csak az van, hogy a kerületi sebességet másfél centi hosszú vonallal jelöld.
- Szögsebességet meg kerületi sebességet jól számoltál, ha a T tényleg 1,5 sec és ezen a rajzolt körön menne körbe a tárgy ilyen sebességgel, de az a gyanúm, hogy ez nem része a feladatnak. Nem tudom...
0