Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan ejtem a következő szavakat

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
529
1. Tetszőleges A halmazra az önmagába való identikus megfeleltetés az (omega(a)={(a,a):a∈A}).
2. Legyen (fí:A->B) tetszőleges leképezés.
3. (szigma∈Sn:szigma:{1,2,...,n}->{1,2,...,n}) bijekció.
4. Jelölése: ≤ . Azt hogy a<b , annak rövidítésére használjuk, hogy a≤b , de a≠b . Ittgondolom nem kisebbegyenlő a jel neve
5. (T(A)=(A;omaega(A))) ( A tetszőleges halmaz);
6. Legyen ró tetszőleges reláció A -n ró*:A->P(A) pedig a hozzá tartozó leképezés.
7. a∈a ró* minden a∈A -ra
Ezeket hogyan mondom ki szóban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
Két algebra azonos típusú, ha ugyanannyi művelet van definiálva mindkét halmazon: (A,°) , (B,⋅)
Ezt kifelejtettem
0

A kérdésedet olvasva úgy tűnik, hogy a jegyzeted tanulmányozva neked a képletek megértésénél
nagyobb gondnak tűnik a dolgok kiejtése.

1. A mondat vége így hangzana: `omega(a)` = azon `(a,a)` párok halmaza, ahol a eleme A-nak.
2.Legyen `phi:` A-ból B-re vivő leképezés (itt a `phi` leképezés esetén a A indulási halmaz, a B érkezési halmaz)
3.`sigma` eleme az `S_n`-nek egy `{1,2,...,n}` halmazt önmagára képező bijekció (itt bijekció kölcsönösen egyértelmű ráképezést jelent, tehát szürjektív is és injektív is)
4 Fogalmam sincs mire gondoljak. (Szöges ellentéte mindazoknak, amit tudtam erről a jelről. Különben milyen tantárgyat tanulsz most: bevezetés a matematikába, modern algebra, relációelmélet vagy hálóelmélet?)
5 `T(A)` egyenlő (A; omega(A)) párral.
6.A középső részt nem szokás külön kiejteni, helyette így kell mondani: ró csillag pedig egy A-ból P(A)-ba vivő hozzá tartozó leképezés. (Különben nem a kiejtésen van a hangsúly)
7. Itt tényleg erre gondoltál, mert a képletsor értelmetlennek tűnik a számomra. Mintha elírás történt volna.

Igen 1. kérdés esetén valójában (a,a) rendezett párról van szó ( ahogy bongolo is írja) és nem párról!
Módosítva: 6 éve
0

1. `ω(A)={(a,a): a ∈ A}`
Az a,a rendezett párok halmaza, ahol a eleme nagy A.

2. `φ: A→B`
A fí, ami úgy van definiálva, hogy A-ról B-re való leképezés.

3. `σ ∈ S_n: σ: {1,2,...,n}→{1,2,...,n}`
szigma eleme `S_n`, vagyis szigma egy olyan leképezés, ami az 12,n halmazról az 1,2,n halmazra képez le.

4. ≤
De, kisebbegyenlő

5. `T(A) = (A; ω(A))`
Nem tudom, ez mire vonatkozik, de bizonyára itt is rendezett párnak kell mondani a jobb oldalt.
(Az ω(A) bizonyára az identikus megfeleltetés... de csak omega A-nak mondanám.)

6. `"ρ*": A→P(A)`
Nem tudom, mi az a P(A), de mondani bizonyára úgy kell, hogy ró csillag, ami egy A-ról P(A)-ra való leképezés.

7. `a ∈ a "ρ*"`
Nem tudom, mi akar lenni ez az `a "ρ*"` jelölés. Ha `"ρ*"` az előzőleg definiált leképezés, akkor `"ρ*"(a)` szokásosabb jelölés szerintem...
Mondani bizonyára csak úgy kell, hogy a eleme a ró csillag...

minden a ∈ A-ra: minden a eleme nagy A-ra.

8. `(A,°), (B,·)`
Nagy A, kör rendezett páros (vagy simán csak pár), valamint B pont páros.
A kör valamint pont valamilyen műveletnek a jele, amik az A illetve B halmaz elemei között vannak értelmezve. A pont a szorzás jele szokott lenni, mondjuk is annak, hogy "szorozva" akkor is, ha nem is szokásos értelembe vett szorzásról van szó.
Módosítva: 6 éve
0