Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika-gázok

Főoldal » Középiskola » Fizika
514
Egy 6,12 dm (harmadikon) térfogatú tartályban 2g tömegű 0 C hőmérsékletű 10(hatodikon) PA nyomású hélium - oxigén gázkeverék van. Mennyi ebből a hélium és mennyi ebből az oxigén tömege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Gáz, Gázok
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

p = `10^6` Pa (szerintem ez inkább `10^5` Pa, különben nem jön ki semmi értelmes).

V = 6,12 `dm^3` = 0,00612 `m^3`

T = 0 °C = 273 K

pV = nRT

n = `(p*V)/(R*T)` = `(10^5*0.00612)/(8.314*273)` = 0,27 mol

`M_(He)` = 4 `g/(mol)`

`M_(O_2)` = 32 `g/(mol)`

A hélium tömege x g, az oxigén tömege 2-x g

x g hélium `x/4` mol

2-x g oxigén `(2-x)/32` mol

A kettő összesen 0,27 mol

`x/4` + `(2-x)/32` = 0.27

x= 0,95

0,95 g a hélium és 2-0,95=1,05 g az oxigén.
1