Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sztöchiometria

Főoldal » Középiskola » Kémia
788
Mg + H₂SO₄ = MgSO₄ + H₂
2 Al + 3 H₂SO₄ = Al₂(SO₄)₃ + 3 H₂

a. Mikor fejlődik több hidrogéngáz: ha 4,00 g magnéziumot vagy ha 4,00 g alumíniumot kísérelünk meg feloldani 100,0 cm³ 1,00 mol/dm³-es kénsavoldatban?
b. 200,0 cm³ 2,00 mol/dm³-es kénsavoldatba 8,00 g magnéziumot, illetve 8,00 g alumíniumot dobunk. Melyik esetben fejlődik több hidrogéngáz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`A_(Mg)` = 24,3 `g/(mol)`

`A_(Al)` = 27 `g/(mol)`

4 g magnézium az `4/24.3` = 0,165 mol

A kénsavből csak 0,1 mol van, ennyi reagál és ugyanennyi hidrogéngáz fejlődik (0,1 mol).

4 g alumínium az `4/27` = 0,148 mol

A kénsavból szintén 0,1 mol reagál el `0.1/3*2` = 0,067 mol alumíniummal, itt is 0,1 mol hidrogéngáz fejlődik. Egyenlő.

b,

200 `cm^3` oldatban van `200/1000*2` = 0,4 mol kénsav

8 g magnézium az `8/24.3` = 0,33 mol, ehhez ugyanennyi mol kénsav szükséges (van is annyi); keletkezik 0,33 mol hidrogéngáz.

8 g alumínium az `8/27` = 0,296 mol, ehhez szükségünk lenne ` 0.296/2*3`=0,44 mol kénsavra, de nekünk sajnos nincs ennyi.

a kénsav reagál `0.4/3*2` = 0,267 mol alumíniummal; az egyenlet szerint 0,4 mol hidrogéngáz keletkezik. Az alumínium nyert.
1