Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni ezekben a feladatokban ?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1533
1. Egy acélcső hossza 10 m, külső átmérője 9 cm, belső átmérője pedig 7 cm, anyagának sűrűsége 4,7 gcm3 . Mekkora a cső tömege? (Az eredményt egész számú kg-ra kerekítve adjuk meg!)

2. Egy henger alakú, felül nyitott víztartály átmérője 4,2 m, magassága 1,3 m. Legalább hány m2 anyag kell a tartály külsejének lefestéséhez, ha a veszteség 10%-os? (Az tartály aljának külsejét is lefestik)

3. Egy henger alakú, felül nyitott víztartály átmérője 3,4 m, magassága 4,8 m. Hány liter víz fér el a tartályban?

4. Egy 11,8 cm oldalú négyzetet megforgatunk egyik oldal körül. Mekkora az így keletkezett forgástest térfogata?

5. Egy forgáshenger alakú, felül nyitott edény elkészítéséhez 3845,31 cm2 lemezt használtak fel. Hány cm3 az edény térfogata, ha alapkörének sugara 18 cm?

6. Egy téglalap oldalai 18 cm és 16 cm. A téglalapot megforgatjuk a(z) 18 cm nagyságú oldala körül. Mekkora a keletkezett test térfogata?

7. Egy téglalap oldalai 21 cm és 17 cm. A téglalapot megforgatjuk a(z) 21 cm nagyságú oldala körül. Mekkora a keletkezett test térfogata?

8. Egy henger tengelymetszetének területe 48 cm2, térfogata 96π cm3. Határozd meg az alapkör sugarát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

1,

l = 10 m = 1000 cm

`d_k` = 9 cm

`d_b` = 7 cm

`rho` = 4,7 `g/(cm^3)`

V = `((d_k^2-d_b^2)*pi)/4*l` = `((9^2-7^2)*3.14)/4*1000` = 25133 `cm^3`

m = `rho*V` = `4.7*25133` = 118124 g = 118 kg


2,

d = 4,2 m

m = 1,3 m

A = `(d^2*pi)/4` + `d*pi*m` = `(4.2^2*3.14)/4` + `4.2*3.14*1.3` = 31 `m^2`

A veszteség 10%, akkor `31*1.1` = 34,1 `m^2` anyag szükséges.


3,

d = 3,4 m

m = 4,8 m

V = `(d^2*pi)/4*m` = `(3.4^2*3.14)/4*4.8` = 43,58 `m^3`

43,58 `m^3` víz fér el a tartályban.


4,

Egy olyan hengert kapunk, aminek a sugara és a magassága is 11,8 cm.

V = `r^2*pi*m` = `11.8^2*3.14*11.8` = 5162 `cm^3`


5,

r = 18 cm

A = `r^2*pi` + `2*r*pi*m` = `18^2*3.14` + `2*18*3.14*m` = 1017,88 + `113.1*m` = 3845,31 `cm^2`

m = `(3845.31-1017.88)/113.1` = 25 cm


6,

Egy olyan hengert kapunk, aminek a magassága 16 cm, a sugara 18 cm.

V = `r^2*pi*m` = `18^2*3.14*16` = 16286 `cm^3`


7,

Mint az előzőnél:

r = 21 cm

m = 17 cm

V = `r^2*pi*m` = `21^2*3.14*17` = 23553 `cm^3`


8,

A henger tengelymetszete A' = `2*r*m` = 48 `cm^2`

V = `r^2*pi*m` = `96pi` `cm^3`

`r*m` = `48/2` = 24

`r^2*m` = `(96pi)/(pi)` = 96

Osszuk el a másodikat az elsővel:

`(r^2*m)/(r*m)` = r = `96/24` = 4 cm
0