Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az oldhatóság hőmérsékletfüggése

Főoldal » Középiskola » Kémia
1711
A telített ammónium-nitrát-oldat 20 C-on 65,75 m/m%-os, 80 C-on 85,29 m/m%-os. Legalább hány g ammónium-nitrátból kell kiindulni, ha azt akarjuk, hogy 80 C-ról 20 C-ra hűtve az oldatot 50 g átkristályosított sót kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

80 °C:

100 g oldatban van 85,29 g `NH_4NO_3`

hány g oldatban van x g `NH_4NO_3` ?

y = `x/85.29*100` = 1,172x g

1,172x g oldatból indulunk ki, lehűtjük, kiválik 50 g `NH_4NO_3`

Az oldat tömege csökken, az oldott anyagé is.

1,172x-50 g oldatban van x-50 g `NH_4NO_3`

ugyanakkor

100 g oldatban 65,75 g `NH_4NO_3`

`100/(1.172x-50)` = `65.75/(x-50)`

x= 74,65

74,65 g `NH_4NO_3`-ból indulunk ki. (Ebből készítjük a 80 °C-on telített oldatot).
1