Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az oldhatóság hőmérsékletfüggése

Főoldal » Középiskola » Kémia
871
150,0 cm³ desztillált vízben feloldunk 16,5 g ammónium-kloridot. Az oldatot ezután felmelegítjük 60°C-ra. Az eredetileg feloldódott ammónium-kloridnak még hányszorosát oldhatjuk fel ebben az oldatban, ha tudjuk, hogy a 60°C-on telített oldat 35,38 tömeg%-os?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

150 g víz + 16,5 g = 166,5 g oldat


166,5 g oldatban van 16,5 g `NH_4Cl`


Felmelegítjük és hozzáadunk `NH_4Cl`-ot, x g-ot.

166,5+x g oldatban van 16,5+x g `NH_4Cl`

ugyanakkor

100 g oldatban van 35.38 g `NH_4Cl`

`100/(166.5+x)` = `35.38/(16.5+x)`

Ezt kell megoldani, x-re kijön, hogy x = 65,62 g `NH_4Cl`-ot tudunk még feloldani, ez a 16,5 g-nak a `65.62/16.5` = 3,97-szerese.

Még majdnem 4-szerannyi `NH_4Cl`-ot tudunk feloldani.
1