Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termodinamikai ciklus

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
489
Szertetnék kérni egy példát és annak megoldását egy termodinamikai ciklusos feladatra. Össz belső energia változás, munka az egyes szakaszokon.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

3
Két termodinamikás feladványom van, amelyek megoldása teljesség igénye nélküli.

"Munkavégzés-hő-I. főtétel"-el kapcsolatos feladvány: Számítsd ki a következő kvázisztatikus körfolyamatok hatásfokát, ha ideális gázon végezzük a folyamatot:
a) Otto-körfolyamat
b)Joule-körfolyamat
c)Diesel -körfolyamat

Feltéve, ha a téma választásom jó, most nem tudom a részedre grafikonokat és a megoldásokat prezentálni egy kis türelmet kérnék addig!

"Entrópia-II. főtétel-III. főtétel"-el kapcs feladvány. Határozd meg n mol ideális gáz entrópiáját mint
a hőmérséklet és a térfogat, ill. mint a belső energia és a térfogat függvényét!
Módosítva: 6 éve
0

Otto, Joule és Diesel körfolyamat prezentációja.
0

ötletek az 1. feladat megoldásához

a) A teljes munkavégzés: `W=C_v*(T_3-T_4-T_2+T_1)`, a `2 rightarrow 3`
részfolyamat során felvett hő `Q=C_v*(T_3-T_2)`, amiből a hatásfok
`eta=1-(T_4-T_1)/(T_3-T_2)`. Felhasználva, hogy `T_4*V_1^(gamma-1)=T_3*V_2^(gamma-1)`
és `T_1*V_1^(gamma-1)=T_2*V_2^(gamma-1)` kapjuk, hogy
`eta=1-(V_2/V_1)^(gamma-1)`. (`gamma equiv C_p/C_v`)

b) `eta=(p_1/p_2)^((gamma-1)/gamma)`

c) `eta=1-(1/gamma)*((V_2/V_1)^gamma-(V_3/V_1)^gamma)/((V_2/V_1)-(V_3/V_1))`.

Mindegyik esetben `eta lt 1-T_(min)/T_(max)`

---------------------------------------
ötletek az 2. feladat megoldásához

Kvázisztatikus állapotváltozásra: `TdS=dU+pdV=c_v*n*dT+n*RT(1/V)dV`.
Itt `c_v` a gáz mólhője. Ebből `dS=d(c_v*n*ln(T)+nR*ln(V))`, vagyis
`S=n*c_v*ln(T)+nR*ln(V)+text(állandó)`, ahol az állandó n-től még függhet.
Mivel az entrópia extenzív mennyiség, fenn kell álljon, hogy
`S(T,V)=n*(c_v*ln(T)+R*ln(V/n)+s_0)`, és `s_0` már csak az anyagi
minőségtől függő állandó. Az entrópia állapotjelző, ezért a fenti `S(T,V)`
összefüggés attól függetlenül érvényes, hogy milyen úton került a
rendszer a `(T,V)` állapotba. A belső energiával kifejezve:
`S(U,V)=n*(c_v*ln(U/n)+R*ln(V/n)+overline s_0)`, `overline s_0=s_0-c_v*ln(c_v)`
Műszaki számításoknál az entrópiát táblázatokban adják meg, ilyenkor az `s_0`
állandó értékét önkényesen választják meg.
Módosítva: 6 éve
0