Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Híg oldatok készítése tömény oldatokból

Főoldal » Középiskola » Kémia
1038
Hány cm³ 40,0 m/m%-os, 1,18 g/cm³ sűrűségű sósavoldatot kell adni 1,000 dm³ desztillált vízhez, hogy 10,0 mol/dm³-es, 1,16 g/cm³ sűrűségű oldatot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
van nekünk x `cm^3` oldatunk, aminek a tömege

m = `rho_1*V` = `1.18*x` g

100 g oldatban van 40 g HCl

1.18x g oldatban van `(1.18x)/100*40` = 0,472x g HCl

Az oldat tömege nő (1000 g-mal); az oldott anyag tömege nem változik.

1.18x + 1000 g oldatban van 0,472x g HCl, ami `(0.472x/36.5)` = `0.01293x` mol HCl

Az új oldat térfogata:

V = `m_2/rho_2` = `(1.18x+1000)/1.16` `cm^3` oldatban van 0.01293x mol HCl

Ugyanakkor

1000 `cm^3` oldatban van 10 mol HCl

`1000/((1.18x+1000)/1.16)` = `10/(0.01293x)`

x = 3126 `cm^3` oldatból indultunk ki.
1