Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Statisztika, szórás, számtani közép

Főoldal » Középiskola » Matematika
681
Bizonyítsuk be, hogy adott minta szórása a számtani középpel számítva minimális.

A szórás és a számtani közép definícióját értem, de a feladatot nem tudom értelmezni...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Statisztika, szórás, számtani közép
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Emelt szintű érettségire készülöknek :A tapasztalati szórásnégyzet képletében a mintaközepet (amiről tudjuk, hogy az egy számtani közép és a várható érték becslése) cseréld le egy x változóra és vedd az így kapott egyváltozós függvény (kvadratikus alak minimalizálása) szélsőértékét. Deriválálás után a nullára redukált egyenletet megoldva vissza kapod a mintaközepet.
Középszintű érettségire készülők nem tanulták a deriválást, ezért az így kapott másodfokú függvényt kell minimalizálni a teljes négyzetté alakítás módszerével. Először kételemű mintára számold ki. `(x-frac{xi_1+xi_2}{2})^2+S` alakot fogsz kapni, ahol az S a mintanégyzetek átlaga: `S=frac{xi_1^2+xi_2^2}{2}`. Ez pedig a `frac{xi_1+xi_2}{2}` helyen lesz minimális. Ez után ugyanígy le fogod tudni vezetni az `n=3` esetét, majd az általános esetet is.
Módosítva: 6 éve
0

Az a feladat értelmezése, hogy van ez a képlet:
`X(x)=sqrt(1/n sum_(i=1)^n (ξ_1-x)^2)`
és ennek az `X(x)` függvénynek az értéke akkor a legkisebb, ha `x` helyébe az `bar x=1/n sum_(i=1)^n ξ_i` átlagot tesszük.
Ezt a legkisebb értéket hívjuk a minta szórásának, és `S`-sel jelöljük.

A bizonyítás mehet úgy, ahogy gyula205 írta.
0