Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudnátok nekem ebben segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
637
1,80 mol anyagmennyiségű metán-etán gázelegy tökéletes elégetésekor 4,68 mol víz keletkezett.Számítsd ki a gázelegy anyagmennyiség-százalékos, térfogatszázalékos és tömegszázalékos összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Földgáz
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`CH_4` + 2 `O_2` = `CO_2` + 2 `H_2O`

`C_2H_6` + 3,5 `O_2` = 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

`M_(CH_4)` = 16 `g/(mol)`

`M_(C_2H_6)` = 30 `g/(mol)`

x mol metán égetésekor `2x` mol víz keletkezik

1,8-x mol etán égetésekor `3*(1,8-x)` mol víz keletkezik

`2x` + `3*(1,8-x)` = 4,68

5,4-x = 4,68

x = 5,4-4,68 = 0,72

1,8 mol elegyben van 0,72 mol metán

100 mol elegyben van `100/1.8*0.72` = 40 mol metán

Az elegy 40 mol% metánt és 60 mol% etánt tartalmaz.

Ugyanennyi a térfogat%-os összetétel is.

100 mol elegyben van 40 mol metán, ami `40*16` = 640 g

60 mol etán, ami `60*30` = 1800 g

1800+640= 2440 g elegyben van 640 g metán

100 g elegyben van `100/2440*640` = 26,23 g metán

Az elegy 26,23 tömeg% metánt és 100-26,23= 73,77 tömeg% etánt tartalmaz.
0