Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőátadás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
478
Beleejtünk egy 500g-os 100Cfokos vasgolyót 500ml 25Cfokos vízbe. Mekkora lesz az egyensúlyi hőőmérséklet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A vas fajhője:

`c_(Fe)` = 0,46 `(kJ)/(kg*C)`

A víz fajhője:

`c_v` = 4,18 `(kJ)/(kg*C)`

Amennyi hőt leadott a vasgolyó, annyit vett fel a víz.

A közös hőmérséklet x °C.

A vas által leadott hő:

Q = `c_(Fe)*m_(Fe)*DeltaT_1` = `0.46*500*(100-x)`

A víz által felvett hő:

Q = `c_v*m_v*DeltaT_2` = `4.18*500*(x-25)`

A kettő egyenlő, x-re megoldjuk.

x = 32,43 °C
0