Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudnátok segíteni? Kémia kísérlet

Főoldal » Középiskola » Kémia
397
Nagymama konyhaszekrényében három edényben címkézetlenül 3 szilárd fehér anyagot találtunk. Tudjuk, hogy közülük 2 hashajtó hatású vegyület, glaubersó (Na1SO4), illetve keserűsó (MgSO4), a 3. közönséges konyhasó. A kapott 3 kémcsőben ezek vizes oldata van. Önts kevés NaOH-oldatot az oldatok egy-egy részletéhez, majd az oldatok maradékához cseppents BaCl2-oldatot! Értelmezd a tapasztalt jelenségeket és állapítsd meg melyik kémcső melyik oldatot tartalmazza!
Előre is hálásan köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, kísérlet
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A NaOH hatására A `MgSO_4` ból `Mg(OH)_2` fehér színű vízben rosszul oldódó anyag keletkezik.

Ha egyenlet is kell: `MgSO_4` + 2 NaOH = `Mg_(OH)_2` + `Na_2SO_4`

A másik két kémcsóben nem lesz változás.

A `BaCl_2` hatására a szulfáttartalmú anyagokból `BaSO_4` fehér csapadék keletkezik,

A glaubersót és a keserűsót tartalmazó oldatban is tapasztaljuk a csapadék kiválását.

`Na_2SO_4` + `BaCl_2` = `BaSO_4` + 2 NaCl

`MgSO_4` + `BaCl_2` = `BaSO_4` + `MgCl_2`

A NaCl-oldatban egyik esetben sem lesz változás.
1