Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika_Hőtan

855
Sziasztok, segítséget kérnék. Előre is köszönöm!

1.) Milyen jelenség a hővezetés? (rövid leírás, mitől függ a folyamat)

2.) Hogyan csoportosítjuk az anyagokat hővezetés szempontjából? (rövid leírás - definíció)

3.) Milyen eszközök, tárgyak tervezésénél ügyelnek a felhasznált anyagok hővezetési tulajdonságaira és hogyan?

4/a) Ki épített először gőzgépet?
4/b) Kik voltak a riválisok?
4/c) Mivel voltak az egyes gépek jobbak mint az elődjeik? (évszám és rövid leírás)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.) "Tapasztalatból ismerjük, hogy ha a rendszeren belül például a hőmérséklet pontról pontra nem azonos, akkor önként olyan folyamat indul el, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjék. Hő áramlik a nagyobb hőmérsékletű helyről a kisebb hőmérsékletű felé. E transzportjelenség neve a hővezetés. Transzportjelenség fogalmán a rendszer valamely extenzív fizikai mennyiségének a tér egyik részéből egy másik részébe történő eljutását, szállítását értjük. A hővezetés, mint vezetéssel létrejövő energiatranszport, a hőterjedés olyan formája, amelynél a terjedés irányában makroszkopikus anyagáramlás nincs."

2.) "A hővezetés a szilárd anyagok sajátossága. Az anyagokat hővezető képesség alapján jó- és rossz hővezetőkre csoportosíthatjuk. Általában jó hővezetők azok az anyagok, amelyek az elektromosságot is jól vezetik (sok szabad elektronnal rendelkeznek), pl. a fémek. Rossz hővezetők pl. az üveg, a fa, a porcelán. A folyadékok és gázok esetében csak akkor van jelentősége a hővezetésnek, ha nem áramolhatnak. Ezért jó hőszigetelők pl. a műanyag habok, a parafa, a szalma. Nagy jelentősége van a hővezetésnek az áramló folyadékok és gázok határrétegében, ahol nincs keresztirányú áramlás."

3.) Erre sajnos nem találtam pontos választ. Talán az építőiparban használatos anyagoknál nagyobb hangsúlyt fektetnek erre.

4.) https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011_0059_SCORM_MFKGT5050/sco_01_02.scorm

Ugyan nem tudtam minden kérdésedre válaszolni, vagy épp nem úgy tettem ezt meg, ahogy szeretted volna, remélem azért valamennyit segítettem és ezen információk közül ki tudod majd szűrni a számodra megfelelőt. :)
1