Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia gyenge bázis pH szamitás

Főoldal » Középiskola » Kémia
1139
"Egy egyértékű amin 7,85 g-jából 500 cm3 oldatot készítettünk. Ennek pH-ját 12,00-nek mértük. Az oldatból ezután bürettával kimértünk 13,40 cm3 –t és mérőlombikban desztillált vízzel 1,000 dm3 –re hígítottuk. Az így előállított oldat pH-ja 11,00 lett. Határozd meg az amin moláris tömegét és a bázisállandóját!"
Ez a megoldandó feladat, és csak arra volnék kíváncsi, hogy milyen módon oldjam meg, nem a megoldásra.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`R-NH_2` +`H_2O` `Leftrightarrow` `R-NH_3^+` + `OH^-`

500 cm3 oldatban van `7.85/M` mol amin

1000 cm3 oldatban `15.7/M` mol amin
Ez lesz az első esetben a kiindulási koncentráció

Átalakult annyi amin, amennyi az egyensúlyi hidroxidion-koncentráció, vagyis `10^(-2)` mol.

Az egyensúlyi elegyben van `15.7/M`-0,01 mol amin, 0,01 mol kation és 0,01 mol hidroxidion

`K_b` = `([R-NH_3^+]*[OH^-])/[R-NH_2]` = `0.01^2/(15.7/M-0.01)`

A hígított oldat:

13,4 `cm^3` oldatban van `13.4/1000*(15.7/M)` mol amin, ez 1000 cm3-re van hígítva, ennyi a kiindulási koncentráció.

Átalakult `10^(-3)` mol amin

Egyensúly: `13.4/1000*(15.7/M)-0.001` mol amin, 0.001 mol kation, 0.001 mol hidroxidion


`K_b` = `([R-NH_3^+]*[OH^-])/[R-NH_2]` = `0.001^2/(13.4/1000*(15.7/M)-0.001)`

Megvan a két egyenlet a két ismeretlennel.

0