Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vízkeménység, számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
796
Örülnék, ha valaki le tudná vezetni, és el is tudná mondani mi miért van.
Előre is köszönöm :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(CaO)` = 56 `g/(mol)`

`Ca(HCO_3)_2` `rightarrow` `CaCO_3` + `H_2O` + `CO_2`

`Mg(HCO_3)_2` `rightarrow` `MgCO_3` + `H_2O` + `CO_2`

10 mg CaO az `10/56` = 0,1786 mmol

A keletkezett `CO_2` mennyiségét ki tudjuk számolni.

T = 90 °C = 363 K

`V_l` = 5 `dm^3` = 0.005 `m^3`

pV = nRT

`n_(CO_2)` = `(p_(CO_2)*V_l)/(R*T)` = `(9152*0.005)/(8.314*363)` = 0,015 mol

Ugyanennyi változó keménységet okozó só van a vízben (amit forralással tudunk eltávolítani).

5 l vízben van 0.015 mol só

1 l vízben van `0.015/5` = 0.003 mol só (3 mmol)

1 nk° 0,1786 mmol sónak felel

Hány nk°-nak felel meg 3 mmol só?

x = `3/0.1786` = 16,98

Az összkeménység 17+8 = 25 nk° volt.


b,

`M_(Ca_3(PO_4)_2)` = 310 `g/(mol)`

`M_(Na_3PO_4)` = 164 `g/(mol)`

3 `Ca^(2+)` + 2 `Na_3PO_4` = `Ca_3(PO_4)_2` + 6 `Na^+`

8 nk° volt, 2 nk° lett, 6 nk°-kal csökkent a keménység, ami `6*0.1786` = 1,071 mmol `Ca^(2+)`-ionnal egyenértékű (literenként).

5 l vízben `5*1.071` = 5,357 mmol `Ca^(2+)` vesz részt a reakcióban.

Harmadannyi mol csapadék képződik, ami `(5.355*310)/3` = 554 mg csapadék.

A trisó mennyisége: `(5.355*164)*2/3` = 586 mg.
0