Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldhatóság - 387

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
455
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
a,

pH = 10,346

pOH = 14-10,346 = 3,654

`[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-3.654)` = `2.22*10^(-4)`

`[Mg^(2+)]` = `[OH^-]/2` = `(2.22*10^(-4))/2` = `1.11*10^(-4)`

L = `[Mg^(2+)]*[OH^-]^2` = `(1.11*10^(-4))^2*2.22*10^(-4)` = `2.73*10^(-12)`

A `Mg(OH)_2` oldhatósági szorzata `2.73*10^(-12)`.


b,

pH = 10,512

pOH = 14-10,346 = 3,488

`[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-3.488)` = `3.25*10^(-4)`

`[Al^(3+)]` = `[OH^-]/3` = `(3,25*10^(-4))/3` = `1.08*10^(-4)`

L = `[Al^(3+)]*[OH^-]^3` = `(1.08*10^(-4))^3*3.25*10^(-4)` = `3.72*10^(-15)`

Az `Al(OH)_3` oldhatósági szorzata `3.72*10^(-15)`.
0