Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldhatóság - 385

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
342
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`M_(Pb_3(PO_4)_2)` = 811,6 `g/(mol)`

`M_(Na_3PO_4)` = 164 `g/(mol)`

10 `dm^3` oldatban van 1,38 mg ólom-foszfát

1 `dm^3` oldatban 0,138 mg ólom-foszfát, ami `0.138/811.6` = `1.7*10^(-7)` mol a régi oldhatóság.

`[Pb^(2+)]` = `3*1.7*10^(-7)` = `5.1*10^(-7)` `(mol)/(dm^3)`

`[PO_4^(3-)]` = `2*1.7*10^(-7)` = `3.4*10^(-7)` `(mol)/(dm^3)`

`L_(Pb_3(PO_4)_2)` = `[Pb^(2+)]^3*[PO_4^(3-)]^2` = `5.1*10^(-7))^3*((3.4*10^(-7))^2` = `1.54*10^(-32)`



1,6 g `Na_3PO_4` az `1.68/164` = 0.01 mol , ez lesz 10 l oldatban

1 l oldatban `10^(-3)` mol `PO_4^(3-)`-ion lesz.

`[Pb^(2+)]` = `root(3)(L/([PO_4^(3-)]^2)` = `root(3)((1.54*10^(-32))/(10^(-3))^2)` = `2.48*10^(-9)`

c = `(2.48*10^(-9))/3` = `8.28*10^(-10)` `(mol)/(dm^3)` az új oldhatóság.

X = `c_r/c` = `(1.7*10^(-7))/(8.28*10^(-10))` = 205

Az oldhatóság 205-öd részére csökken.
0