Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldhatóság - 382

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
368
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`L_(PbSO_4)` = `1.44*10^(-8)`

1 `dm^3` oldatban van `10^(-4)` mol `Pb^(2+)`

10 `cm^3` oldatban van `10^(-6)` mol `Pb^(2+)`


10 `cm^3` oldatban van `5*10^(-4)` mol `SO_4^(2-)`

Ezek lesznek 20 `cm^3` oldatban az összeöntés után:

1000 `cm^3` oldatban lesz `1000/20*10^(-6)` = `5*10^(-5)` mol `Pb^(2+)`

és `1000/20*5*10^(-4)` = `2,5*10^(-2)` mol `SO_4^(2+)`

Ha a koncentrációk szorzata kisebb, mint az oldhatósági szorzat, akkor nincs csapadékkiválás.

`[Pb^(2+)]*[SO_4^(2-)]` = `5*10^(-5)*2.5*10^(-2)` = `1.25*10^(-6)`

Ez nagyobb, mint az oldhatósági szorzat, van csapadékkiválás.
0