Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldhatóság - 373

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
391
Oldhatósági táblázatot is mellékeltem, a többi feladatban is kellhet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

a, 18 °C-os `Ca(OH)_2`:

`L_(Ca(OH)_2)` = `5.47*10^(-6)` = `x*(2x)^2` = `4*x^3`

x = `root(3)((L_(Ca(OH)_2)/4)` = `root(3)((5.47*10^(-6))/4)` = 11,1 `(mmol)/(dm^3)`

11,1 mol `Ca^(2+)` és `2*11.1` = 22.2 mmol `OH^-` -iont tartalmaz a telített oldat `dm^3`-enként.


b, 18 °C-os `Ba(COO)_2`:

`L_(Ba(COO)_2)` = `1.62*10^(-7)` = `x^2`

x = `root()(L_(Ba(COO)_2))` = `root()(1.62*10^(-7))` = 0,402 `(mmol)/(dm^3)`

0,402 mmol báriumiont és ugyanennyi oxalátiont tartalmaz az oldat.

Megj.

Ne tévesszen meg a `(COO)_2^(2-)` az egy darab ion, oxalátion, nem pedig két darab `CO_2`; oldatban ez mint egy egész ionként van jelen, az oldhatósági szorzat is erre van megállapítva.


c, 25 °C-os `MgNH_4PO_4`

L = `2.5*10^(-14)` = `[Mg^(2+)]*[NH_4^+]*[PO_4^(3-)]` = `x^3`

x = `root(3)(L)` = `root(3)(2.5*10^(-14)` = `6.3*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)` mindegyik ion koncentrációja.
0