Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáztörvények - 361

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
325
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

1000 `cm^3` oldatban van 0,5 mol salétromsav

350 `cm^3` oldatban van `350/1000*0.5` = 0,175 mol salétromsav

`HNO_3` + `NH_3` = `NH_4NO_3`

`M_(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`

`M_(NH_4NO_3)` = 80 `g/(mol)`

24,5 `dm^3` ammónia 1 mol

2 `dm^3` ammónia az `2/24.5` = 0,0816 mol ammónia

Ez elreagál a salétromsavval, keletkezik 0,0816 mol `NH_4NO_3`, ami `0.0816*80` = 6,53 g

Marad 0,175-0.0816 = 0,0934 mol `HNO_3`, ami `0,0934*63` = 5,8842 g salétromsav

350 `cm^3` oldatban van 6,53 g ammónium-nitrát

100 `cm^3` oldatban van `100/350*6.53` = 1,86 g `NH_4NO_3`

350 `cm^3` oldatban van 5,8842 g `HNO_3`

100 `cm^3` oldatban van `100/350*5,8842` = 1,68 g `HNO_3`

Az oldat 3 komponensű, 1,68 vegyes% salétromsavat és 1,86 vegyes% ammónium-nitrátot tartalmaz (a többi víz).
0