Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáztörvények - 360

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
387
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`CaCO_3` + 2 HCl = `CaCl_2` + `H_2O` + `CO_2`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

25 g `CaCO_3` az `25/100` = 0,25 mol

Ebből keletkezik 0,25 mol `CO_2`.

V = `(n*R*T)/p` = `(0.25*8.314*293)/100` = 6,09 `dm^3`

6,09 `dm^3` `CO_2` keletkezik.

Elreagál `2*0.25` = 0,5 mol HCl

Az oldatban van `2*18.25` = 36,5 g HCl, ami éppen 1 mol

Marad az oldatban 1-0,5 = 0,5 mol HCl

Az oldat mennyisége 200 g sósavoldat + 25 g `CaCO_3` - `0.25*44` (11) g `CO_2` = 211 g oldat

211 g oldatban van `0.5*36.5` = 18.25 g HCl

100 g oldatban van `100/211*18.25` = 8,65 g HCl

Az oldat HCl-ra nézve 8,65 tömeg%-os lett.
0