Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáztörvények - 359

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
375
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`BaCO_3` + 2 `HCl` = `BaCl_2` + `CO_2` + `H_2O`

24,5 `dm^3` gáz az 1 mol

245 `cm^3` gáz az 0,01 mol, ugyanennyi `BaCO_3`-ot tartalmazott a keverék

`M_(BaCO_3)` = 197,34 `g/(mol)`


A `BaCO_3` mennyisége `0.01*197.34` = 1,973 g

A `BaCl_2` vízben oldódik, a `BaSO_4` viszont nem.

A visszamaradt anyag a `BaSO_4`, ami 0.527 g.

A keverék tömege 1,973+0.527 = 2,5 g


2,5 g keverékben van 1,973 g `BaCO_3`

100 g keverékben van `100/2.5*1.973` = 78,92 g `BaCO_3`

A keverék tömege 2,5 g; összetétele:

78,92 tömeg% `BaCO_3` és (100-78.92=) 21,08 tömeg% `BaSO_4`.
0