Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáztörvények - 358

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
351
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`CaCO_3` + 2 HCl = `CaCl_2` + `CO_2` + `H_2O`

`CaO` + 2 `HCl` = `CaCl_2` + `H_2O`

100 g keverékben van 40 g `CaCO_3`

5 g keverékben van `5/100*40` = 2 g

2 g `CaCO_3` az `2/100` = 20 mmol `CaCO_3`, ugyanennyi mol `CO_2` keletkezik.

1 mol `CO_2`-gáz térfogata 24,5 `dm^3`

20 mmol `CO_2`-gáz térfogata `20/1000*24.5` = 0,49 `dm^3` = 490 `cm^3`

490 `cm^3` szén-dioxid keletkezik.
0