Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáztörvények - 357

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
357
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`CaCO_3` + 2 `HCl` = `CaCl_2` + `H_2O` + `CO_2`

`MgCO_3` + 2 `HCl` = `MgCl_2` + `H_2O` + `CO_2`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

`M_(MgCO_3)` = 84,3 `g/(mol)`

680 mg `CaCO_3` az `680/100` = 6,8 mmol

80 mg `MgCO_3` az `80/84.3` = 0,95 mmol

Összesen 6,8+0,95 = 7,75 mmol `CO_2` fejlődik.

V = `(n*R*T)/p` = `(7.75*8.314*308)/101` = 196,46

196,46 `cm^3` `CO_2`-gáz fejlődik.
0