Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáztörvények - 349

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
387
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`Zn` + 2 `HCl` = `ZnCl_2` + `H_2`

`A_(Zn)` = 65,3 `g/(mol)`

25,5 g Zn az `25.5/65.3` = 0,39 mol

ugyanennyi mol hidrogéngáz fejlódik.

p = `742/760*101325` = 98925 Pa

T = 15 °C = 288 K

V = `(n*R*T)/p` = `(0.39*8,314*288)/98925` = `9.45*10^(-3)` `m^3` = 9,45 `dm^3`


b,

V = 0,005 `m^3`

p = `350/760*101325` = 46663 Pa

T = 30 °C = 303 K

n = `(p*V)/(R*T)` = `(46663*0.005)/(8.314*303)` = 92,57 mmol hidrogéngáz

Ugyanennyi mol cinkre van szükség, ami `0.09257*65.3` = 6,05 g.
0