Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
449
Levezetéssel kéne. Előre is köszönöm.
Csavarok, vezetékek gyakran használt anyaga az alumínium-réz ötvözet. Luca, hogy megállapítsa egy ötvözet összetételét, annak 1 kg tömegű darabját 400℃ hőmérsékleten 3kg 20℃-os vízbe helyezik. Kis idő múlva a kialakult közös hőmérséklet 40℃ lett. Mennyi alumínium és mennyi réz volt az ötvözetben, (Az energiaveszteségektől tekintsünk el.) Mekkora az ötvözet sűrűsége?
C_víz= 4200J/(kg×℃) ; C_Al= 900J/(kg×℃) ; C_Cu= 400J/(kg×℃) ; ρ_Al= 2700 KG/m^3 ; ρ_Cu= 8900KG/m^3
m^3= köbméter
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1


A teljes hőmennyiség, amit a víz felvett, az megegyezik azzal a hőmennyiséggel, amit az ötvözet leadott.

A víz által felvett hő:

Q = `c_v*m_v*DeltaT_1` = `4200*3*(40-20)` = 252000 J = 252 kJ

Ennyi hőt adott le az ötvözet.

Az ötvözet tartalmaz x kg alumíniumot és 1-x kg rezet.

x kg alumínium által leadott hő:

`Q_(Al)` = `c_(Al)*m_(Al)*DeltaT_2` = `900*x*(400-40)` = 324000x J = 324x kJ

1-x kg réz által leadott hő:

`Q_(Cu)` = `c_(Cu)*m_(Cu)*DeltaT_2` = `400*(1-x)*(400-40)` = 144000-144000x J = 144-144x kJ

`Q` = `Q_(Al)` + `Q_(Cu)`

252 = 324x + 144 - 144x

x = 0,6

Az ötvözet 0,6 kg Alumíniumot és 1-0,6=0,4 kg rezet tartalmaz.

A sűrűsége a mennyiségek arányától függ, azzal arányos.

`rho` = `(rho_(Al)*m_(Al)+rho_(Cu)*m_(Cu))/m_ö` = `(2700*0.6+8900*0.4)/1` = 5180 `(kg)/m^3`.
1