Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pitegoraszi szamharmas

Főoldal » Középiskola » Matematika
482
A 3:4:5 oldalaranyu haromszog masik kettő szögét a derekszogon kivul, hogy kaphatjuk meg szamologep nelkul?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a, függvénytáblázat

b, lerajzoljuk és megmérjük szögmérővel

De lehet, hogy más megoldást vársz.
0

Viccet félretéve, esetleg egy közelítéssel:


`sinalpha` = `3/5`

`sinbeta` = `4/5` = `cosalpha`

`sin(2alpha)` = `2*sinalpha*cosalpha` = `2*3/5*4/5` = `24/25` = 0,96

sin 75 = `sin45*cos30+cos45*sin30` = `(root()(2)/2)*(root()(3)/2)` + `(root()(2)/2)*(1/2)`= `1.41/4*(1.73+1)` = 0,962

Ezt valamilyen pontossággal papíron is ki tudod számolni. (Ha papíron tudsz gyököt vonni vagy azt tudod, hogy `root()(3)` = 1,73 és `root()(2)` = 1,41; mert már annyit használtad).

Azt megtudtuk, hogy `2*alpha` valamicskét kisebb, mint 75°, akkor olyan 37° körül van `alpha`.
0