Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge elektrolitok, pH - 280

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
460
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
pH = 11,8

pOH = 14-pH = 14-11,8 = 2,2

`[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-2.2)` = 6.31 `(mmol)/(dm^3)`

`NH_3` + `H_2O` `Leftrightarrow` `NH_4^+` + `OH^-`

Kiindulás: x mol ammónia

Átalakul: 6,31 mmol ammónia

Egyensúly: x-6,31 mmol ammónia; 6,31 mmol ammóniumion; 6,31 mmol hidroxidion.

`K_b` = `([BH^+]*[OH^-])/([B])` = `(6.31*10^(-3))^2/(x-6.31*10^(-3))` = `1.78*10^(-5)`

x = 0,0224

Az ammónia koncentrációja a tóban 0,0224 `(mol)/(dm^3)`.
0