Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge elektrolitok, pH - 279

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
310
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

pH = 12,2

pOH = 14-pH = 14-12,2 = 1,8

`[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-1.8)` = 0,0158 `(mol)/(dm^3)`

`B` + `H_2O` `Leftrightarrow` `BH^+` + `OH^-`

Kiindulás: x mol bázis

Átalakul: 0,0158 mol

Egyensúly: x-0,0158 mol bázis; 0,0158 mol kation; 0,0158 mol hidroxidion.

`K_b` = `([BH^+]*[OH^-])/([B])` = `(0.0158)^2/(x-0.0158)` = `4.38*10^(-4)`

x = 0,558

Az metilamin oldat molaritása 0,558 `(mol)/(dm^3)`.
0