Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge elektrolitok, pH - 278

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
390
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
pH = 9,78

pOH = 14-pH = 14-9,78 = 4,22

`[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-4.22)` = `6.026*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

`B` + `H_2O` `Leftrightarrow` `BH^+` + `OH^-`

Kiindulás: x mol bázis

Átalakul: `6.026*10^(-5)` mol

Egyensúly: x-`1.29*10^(-5)` mol bázis; `6.026*10^(-5)` mol kation; `6.026*10^(-5)` mol hidroxidion.

`K_b` = `([BH^+]*[OH^-])/([B])` = `(6.026*10^(-5))^2/(x-6.026*10^(-5))` = `10^(-5.79)` = `1.62*10^(-6)`

x = `2.29*10^(-3)`

A morfinoldat molaritása 2,29 `(mmol)/(dm^3)`.
0