Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge elektrolitok, pH - 277

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
358
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

pH = 12,11

pOH = 14-pH = 14-12,11 = 1,89

`[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-1.89)` = `1.29*10^(-2)` `(mol)/(dm^3)`

`B` + `H_2O` `Leftrightarrow` `BH^+` + `OH^-`

Kiindulás: x mol bázis

Átalakul: `1.29*10^(-2)` mol

Egyensúly: x-`1.29*10^(-2)` mol bázis; `1.29*10^(-2)` mol kation; `1.29*10^(-2)` mol hidroxidion.

`K_b` = `([BH^+]*[OH^-])/([B])` = `(1.29*10^(-2))^2/(x-1.29*10^(-2))` = `10^(-3.4)` = `3.98*10^(-4)`

x = 0,43

Az oldat moláris kodein-koncentrációja 0,43 `(mol)/(dm^3)`.
0