Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge elektrolitok, pH - 276

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
306
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`B` + `H_2O` `Leftrightarrow` `BH^+` + `OH^-`

Kiindulás: 0,18 mol bázis

Átalakul: x mol bázis

Egyensúlyban: 0,18-x mol bázis; x mol kation és x mol hidroxidion.

`K_b` = `([BH^+]*[OH^-])/([B])` = `x^2/(0.18-x)` = `10^(-4.1)` = `7.94*10^(-5)`

x = `3.74*10^(-3)` = `[OH^-]`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(3.74*10^(-3))` = 2,43

pH = 14-pOH = 14-2,43 = 11,57

Az oldat pH-ja 11,57.
0