Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge elektrolitok, pH - 275

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
371
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`B` + `H_2O` `Leftrightarrow` `BH^+` + `OH^-`

Kiindulás: 0,03 mol bázis

Átalakul: x mol bázis

Egyensúlyban: 0,03-x mol bázis; x mol kation és x mol hidroxidion.

`K_b` = `([BH^+]*[OH^-])/([B])` = `x^2/(0.03-x)` = `6.46*10^(-6)`

x = `4.3*10^(-4)` = `[OH^-]`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(4.3*10^(-4)` = 3,37

pH = 14-pOH = 14-3.37 = 10,63.

Az oldat pH-ja 10,63.
0