Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge elektrolitok, pH - 274

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
360
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`B` + `H_2O` `Leftrightarrow` `BH^+` + `OH^-`

Kiindulás: 0,035 mol bázis

Átalakul: x mol bázis

Egyensúlyban: 0,035-x mol bázis; x mol kation és x mol hidroxidion.

`K_b` = `([BH^+]*[OH^-])/([B])` = `x^2/(0.035-x)` = `10^(-4.57)` = `2.69*10^(-5)`

x = `9.5*10^(-4)` = `[OH^-]`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(9.5*10^(-4)` = 3,02

pH = 14-pOH = 14-3.02 = 10,98.

Az oldat pH-ja 10,98.
0