Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge elektrolitok, pH - 272

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
367
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`B` + `H_2O` `Leftrightarrow` `BH^+` + `OH^-`

Kiindulás: 1,5 mol bázis

Átalakul: x mol bázis

Egyensúlyban: 1,5-x mol bázis; x mol kation és x mol hidroxidion.

`K_b` = `([BH^+]*[OH^-])/([B])` = `x^2/(1.5-x)` = `1.66*10^(-3)`

x = `4.91*10^(-2)` = `[OH^-]`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(4.91*10^(-2))` = 1,31

pH = 14-pOH = 14-1,31 = 12,69.

Az oldat pH-ja 12,69.
0